Ramirent logo
Två på byggarbetsplats

1 av 4 tror att byggbranschen klarar miljömålet till 2045

Publicerad 22 okt. 2024

Fler byggföretag jobbar mer aktivt med miljöfrågan idag än vad man gjorde för bara tre år sedan. Trots det är det bara 1 av 4 som tror att branschen kommer nå klimatmålet att vara helt fossilfri till 2045. 55 procent tror det inte. Det visar Ramirentrapporten*, där frågan har ställts till 500 personer som jobbar inom byggbranschen idag.

Det är tydligt att branschen jobbar mer aktivt med klimatförbättrande åtgärder idag än för bara tre år sedan. 6 av 10 tillfrågade i Ramirentrapporten svarar att de gör det. I fjol var den siffran 48 procent.

Undersökningen visar även att det framför allt är avfallshanteringen de flesta jobbar aktivt med (83%), tätt följt av att man använder miljöanpassade produkter (72%) och försöker minska materialspillet (71%).

Däremot är det färre som väljer hållbara alternativ framför de billigaste i år jämfört med i fjol. Ungefär vartannat företag gör det, att jämföra med 63 procent för ett år sedan. Den tuffa ekonomiska situationen för branschen kan vara en förklaring till att pris går före miljö i år.

Bara 42 procent av bolagen väljer klimatsmarta transporter, 28 procent har minskat sina transporter och 35 procent väljer bort diesel- och bensindrivna maskiner. Var tredje uppger att deras företag har minskat sin elförbrukning senaste året.

Det finns många åtgärder man som byggföretag kan göra för att minska klimatpåverkan. Framför allt handlar det om att se över sina material och hur man hanterar överblivet material för att minska avfallet. Inom byggsektorn uppkom det i Sverige under 2020 (vilket är det senaste året med tillgänglig statistik) totalt cirka 14,2 miljoner ton bygg­- och rivningsavfall. Det motsvarar ca 40 procent av allt genererat avfall i Sverige.

Att se över vilka drivmedel som används och energieffektivisera så att värme inte försvinner ut ur bodar och byggarbetsplatser i onödan, är ytterligare åtgärder som bidrar till att gynna miljön.

Bygg- och anläggningssektorns klimatfärdplan, som 150 företag och organisationer har skrivit under, jobbar för ett nettonollutsläpp av växthusgaser till 2045. Något som en av fyra inom branschen tror att man kommer klara, enligt Ramirentrapporten.

*I Ramirentrapporten har 500 personer inom byggbranschen fått svara på frågor om hur omvärlden påverkat deras arbetsplats och om hur de ser på miljö, säkerhet, kompetensbehov, jämställdhet, hälsa, e-handel och digitalisering. Undersökningen, som utförts av Ramirent med hjälp av Novus, finns att ladda ner här

Marknad- och kommunikationschef
Johanna Bonthron
Johanna Bonthron

Marknads- och kommunikationschef

johanna.bonthron@ramirent.se+46 704 54 36 59